Vindstille dage i Fiskerihavnen

Fra stævnet

Motorsejlerne bød på tur til Hirsholmene, som ligger lige uden for Frederikshavn. Øerne er naturreservat og totalfredet. Spændende at besøge stedet, hvor der stadig er én fastboende og nogle få sommergæster. Havnen er ganske lille med få pladser. Absolut et besøg værd.

Og bagefter stod den på sømandsmusik i sommervarmen.

Sommerstævnet rummer også vurdering af fartøjer. De årlige præmier deles ud, hvis ellers der er både, som de sagkyndige har fundet værdige. På billedet deles præmierne ud. Harpunloggen gik i år til den meget smukke og velsejlende Francisca, der hører hjemme i Aalbæk nord for Frederikshavn og ejes af Brian Nielsen. Skruen blev tildelt Nordstjernen fra Frederikshavn ved Henrik og Tobias Madsen. Bevaringsplakette fik Lillebæltskrydseren Helle, også fra Aalbæk. Ærespræmier: De svenske gæster fik en særlig hilsen, nemlig en til lejligheden opfundet ærespræmie.

En god snes træsejlere havde fundet vej til årets DFÆL sommerstævne. Op til stævnet var vejrguderne bestemt ikke med os, og en håndfuld både måtte vende om halvvejs, og flere valgte helt at blive hjemme i tryg havn. Nogle af deltagerne havde kæmpet i dagevis med Kattegats ubarmhjertige søer, inden de nåede frem. Men næsten mirakuløst lagde vinden sig i dagene lige op til stævnet, og de mere lokale sejlere måtte tilmed sætte motoren i gang for at nå frem i den flove vind. Ak ja, sådan kan vejret drille.

I Frederikshavn ventede til gengæld et meget hyggeligt og vel arrangeret stævne. De lokale frivillige, med Frederikshavn Træskibslaug og Birger i spidsen, havde sørget for alt det praktiske. Og det var nødvendigt, for stævnet blev holdt inde i bunden af fiskerihavnen med det buldrende værft lige over for. Et sted, hvor lystbåde eller ikke får lov til at komme ind. Men DFÆLs stævnesejlere fik lov, og derfor havde vi havnen omtrent for os selv.

Nogle oplevede det som at sejle ind i en tidslomme, hvor man virkelig fornemmede de dage, hvor mænd i blåt tøj cyklede til arbejde med madpakke og termokande i tasken.

Det gode vejr strakte sig ud over alle stævnedage, og det gav anledning til dejlige udflugter bl.a. med motorsejlerne til Hirsholmene og andre tog med bus og guide rundt i hele byen. Selvfølgelig snakkede vi om antallet af deltagere. Fire svenske både gjorde os selskab, de havde krydset Kattegat for at deltage. Uden dem var antallet af deltagere under 20. Men hvis nu vejret ikke havde drillet, ville vi have været et sted mellem 30 og 40, og det kan jo nok gå an.

Vores stævner er den årlige mulighed for at mødes uformelt til bådsnak og andet rart. At få det nordjyske med har alle dage været en udfordring. Lige så langt der er at sejle derop fra det sydfynske og Øresundshavnene, lige så langt er der jo når vores nørrejyske medlemmer skal sejle den anden vej. Så derfor holder vi naturligvis også stævne i en by som Frederikshavn. DFÆL vil gerne fordele mulighederne, også selv om der nogle år og steder nok kommer færre deltagere.