Gå til hoved-indhold

Sommerstævne i Helsingør

I dagen 9.-12. Juli afholdtes vores sommerstævne - næsten efter planen.


Dagene op til stævnet var præget af lidt rigelig vind, hvorfor vi valgte at flytte arrangementet fra Kulturhavnen til Nordhavnen, for at sikre så behagelige forhold som muligt.

At størsteparten havde fulgt godt med i vejrudsigterne, kunne måles på det usædvanlige høje deltagerantal, som allerede ved stævnets åbning var vel ankommet og lå sikkert fortøjet i havnen. Svea havde lagt flest sømil bag sig, med sin ankomst helt fra Nibe, med afstik til både København og den svenske kyst. Kun enkelte både nåede ikke frem, og stævnet kunne således tælle knap 40 ankomne fartøjer.
Ved ankomst modtog alle en flot velkomstpakke, som udover en omfattende og fin beskrivelse af deltagende både, som deltagerne på opfordring havde indsendt, også indeholdte en meget flot velkomsthilsen fra Helsingør havn, i form af en hel flaske snaps.


Et veloplagt Helsingør shantykor, underholdte med stemningsfulde shanties, og Jens Bertram fra Helsingør kommune, og DFÆLs formand kunne således byde velkommen og lade standeren gå til vejrs, behørigt ledsaget af kanonsalut.

Torsdag aften var blæsende, og langt fra sommerlig. Det var derfor en stor luksus, at grillen kunne tændes på terrasse i læ, og at middag samt hygge kunne foregå i sejlklubbens skønne lokaler, hvorfra der var fri udsigt til havets brusen, og vindens rusken i mastetoppene. Det er højst tænkeligt at de fleste nok tjekkede fortøjninger en ekstra gang, inden man tørnede ind den nat.

Fredag mildnede vejret en smule, og efter morgenmaden i klubhuset, afholdtes et kort sommermøde.
På mødet orienterende formanden om at digitaliseringsprojektet, er stødt på en uventet hindring, idet at der er opstået uklarhed omkring rettigheder til at offentligøre tegninger på en web database. Dette søges afklaret, og den øvrige del af projektet arbejdes der ufortrødent videre med.
Bestyrelsen forventer desuden, at vores forsikringsaftale ved Dansk Søassurance falder på plads og vil blive beskrevet i det kommende blad.
Der arbejdes ligeledes med havneaftaler om gratis havnepenge i nogle af landets havne, men bestyrelsen kunne godt bruge hjælp til arbejdet. Derfor opfordres medlemmer til at kontakter formanden, såfremt de ønsker at hjælpe med at tage kontakt til havnene.
Carl Mangor fortalte lidt om sommerstævne 2016, som allerede nu er ved at blive planlagt i Svendborg. Ole fra Duen foreslog at man i den forbindelse inviterede lokal sejlere med eksempelvis Smakkejoller, til at deltage i begivenhederne. Forslaget blev taget godt imod. Carl fortalte også lidt om Svendborg Classic Regatta, som i år har modtaget færre tilmeldinger end sædvanligt, og opfordrede ligeledes medlemmerne til at tilmelde sig til arrangementet, som løber af stabelen i dagene 6.-8. August. (Læs mere i DFÆL kalenderen).
Efter sommermødet blev de maritime loppeeffekter lagt frem i teltet, og stumpemarkedet  kunne begynde.
Eftermiddagen stod i udflugternes tegn, og to lige store flokke begav sig ud på henholdsvis guidet tur på Værftsmuseet, og byvandring med en meget engageret guide, som fortalte om byens spændende historie via de gamle bygninger, og de mange nye og yderst interessante gavlmalerier, som ruten passerede forbi.
Fredag aften tændtes grillen ved teltet. Middagen og de hyggelige samtaler kunne således foregå i teltet, hvor sejlklubben stod for venlig og serviceminded betjening i baren.
Lørdag havde vejret endelig bestemt sig for at være i gavmildt stævnehumør, og der var pænt fremmøde til henholdvis skippermøde for motorbådsudflugten til Humlebæk med besøg på Louisiana og til kapsejladserne.
Vejr og vind viste sig perfekt til begge dele, idet at motorbådsudflugten kunne sejles i læ af den østvendte kyst, og kapsejladserne havde jævn til friskende vind på nordkysten.
Kapsejladsen gennemførtes med to sejladser på velanlagte baner i samarbejde mellem Helsingør sejlklub og Gorm Boa fra DFÆL, der med assistance tog imod målgang i den perfekt placerede tårn yderst på molen.
Lørdag aften indtog stævnedeltagerne Toldkammeret, som havde dækket op til fest, og velkomstdrinken kunne nydes i den solrige gårdhave.
Aftenens højdepunkt var sædvanen tro, uddeling af plaketter og bevaringspokaler.
Årets absolut værdige vinder af Harpunloggen, blev Pepita, som tog dommerne med storm, med sin helt utrolige originalitet, og fantastisk flotte stand. Viben lå ved den samlede pointtælling kun 2 point fra Pepita. Dommerne ærgrede sig derfor over at Harpunloggen ikke kunne deles, for Viben havde ligeleds været en værdig vinder, men måtte "nøjes" med en plakette for god bevaring. Zenta modtog en plakette, med anerkendelse for stadig at være sejlende med sine 106 år på bagen. Zenta havde tidligere på dagen vist sig ganske aktiv på kapsejladsbanen. Også Strix modtog plakette med begrundelse i de gennemførte moderniseringer, som var foretaget for at sikre ejeren glæde ved båden. Orion, som tidligere har modtaget Skruen, modtog ligeleds en bevaringsplakette for at føre motorbåden endnu tættere på sine originale linjer, til trods for at denne ændring medfører mindre komfort ombord. Skruen uddeltes ikke i år.
Efter hædersplaketter og mange velfortjente bifald til de stolte vindere, spillede det 4 mands store jazzorkester op til dans, og det blev da også til en svingom eller to, selvom det var tydeligt at dagens sejladser og friske vind, havde sat sine spor.

Søndag kunne det morgenfriske morgenmadshold for sidste gang servere morgenbuffet og Herefter var det tid til overrækkelse af præmier for kapsejladserne. Vinderne i de fire løb blev, Taja, Fant, GI-GI og Carita.
De to overalt vindere Gi-GI, og Carita for henholdsvis Spidsgatter, og kuttere, kunne hjemtage de flotte vandrepokaler, Carita-loggen og Valdemar Slotspokalen, og kalde sig uofficielle Danmarksmestre for klassiske både.

DFÆL standeren blev herefter strøget, højtideligt ledsaget af både skud og fløjtesignal, og med tak for et flot stævne, fik formanden for Helsingør Amatør Sejlklub, Mikael Lohmann, overrakt DFÆLs stander til samlingen af sejlklubbens mange flotte og dekorative klubflag, som pryder loftet i klublokalet.

Under hele stævnet havde deltagerne gratis adgang til mange af byens museer, og dem som ikke benyttede de gode vinde til videre færd, kunne resten af dagen nyde byen på egen hånd, og i eget tempo.

Med tak til alle som bidrog til et godt stævne
Bestyrelsen
Husk at hvis du har billeder fra stævnet, så modtager Anders gerne disse på:
anders@defaele.dk


Shantykoret underholder ved standerhejsning

Stemningsøjeblik fra stumpemarked

Et af Helsingørs mange gavlmalerier som fortæller om byens historie



Trio i fin stil under lørdagens kapsejladser