Gå til hoved-indhold

Solrig museumsåbning

I går, søndag 1 maj 2016, skete det endelig:

 

Danmarks Museum for lystsejlads åbnede det nye udstillingshus inde i Svendborg.

Det skete med manér: fuld sol og stort publikum. God stemning

 

Omsider gik et mangeårigt ønske i opfyldelse: Fra pittoreske - men til formålet ikke ideelle - lokaler smukt beliggende med havudsigt over Lunkebugten ved Valdemars Slot på Taasinge blev det nu muligt at få mere albuerum, både til siderne og opad, og i bynære omgivelser

Hvor det nu ophørte Svendborg Skibsværft i sin tid på Frederiksøen havde sine fabrikshaller, er museet nu flyttet ind.

Ud imod kajen vis-à-vis Maritimt Center lige ovre på den anden side af et havnebassin, som derovre jævnligt anvendes som "honnørkaj" - og med en facade, der nok skal fange blikket med sin halve drage, så langt flere sejladsinteresserede fristes derover.

Det må også være et oplagt udflugtsmål for alle de mange (jo: I kommer da vel mange ? ) deltagere til vort sommerstævne i år, ikke ret langt væk fra museet.

Det var en imponerende oplevelse at se, hvordan en grim, forladt fabrikshal i løbet af kort tid var forvandlet (jeg så stedet for godt en måned siden) - sikken en energi, de frivillige har lagt dér. Flot indsats !

Efter åbningstaler ude foran, bl. a. af den nyligt tiltrådte museumsleder, Martin Stockholm, markedes åbningen med 2 salutskud affyret af Marineforeningen på kajen ved siden af "Lilla Dan", fortøjet ved kajen.

Og så kunne det talrige publikum ellers gå ind og opleve:

Ikke mange flere ord om det. Det første, man mødte, har Catja allerede præsenteret i den foregående "Nyhed" fra 29 april: en flot renoveret dampchalup. Og så åbnede sig ellers hele mylderet af besøgende og udstillede både. 

Noget af det første - sikken et tidsspring fra chaluppen ! - en mere nutidig og dog allerede historisk Riva-speedbåd i højglanslak til den ene side

og til den anden side "room-divider"-ophængningen af adskillige mere eller mindre antikke påhængsmotorer, bl.a. Sea-Gull.

Af jolletemaet - kendt fra udstillingen på Valdemars Slot - udstilles også nogle eksemplarer:

Og herefter kommer den store loftshøjde til sin ret:
Anbragt, som lagde den øret til i frisk vind (så gik det liiiiii..ige med loftshøjden op i et ovenlys !) møder vi den navnkundige 30 m2 Utzon klassespidsgatter S30 D47 "Springeren" fra 1954.

Og i lidt tilsvarende positur op imod en bagvæg med en kæmpe fotostat af et sceneri fra Svendborg Classic Regatta (som I vel også skal med til i år, ikk' ?) udfor Thurøs sydkyst møder vi "Pirat". 

En replika bygget i 1990-erne på det nærliggende Ring-Andersens træskibsværft efter et forbillede bygget i Rostock 1893-94 

- og der er meget mere at se. Så bare kom an !

 

Og så lige en ting mere:

Hvis I synes om, at der er sådan et museum, er der en støtteforening med plads til flere medlemmer. Kontakt f. eks. e-mail ulla-britt@bentlyman.dk