Bådebyggeri ved Svendborg Sund
Egense Lokalarkiv har samlet og udstiller en lang række dokumenter og billeder der fortæller værftets historie mellem 1904 og 1980. Samtidig vil de meget gerne møde folk, der har nye fortællinger om værftet.
Rantzausminde Baadebyggeri og Aaarefabrik blev dannet i 1904 af Henning Henningsen der var født på Hjortø, og dermed fra barnsben nærmest opfostret med duften af saltvand og tjære.
Han blev uddannet på bådebyggeriet ved Fjellebroen og åbnede derefter virksomhed på sin fødeø, men flyttede siden hen til Rantzausminde. Det startede under beskedne rammer men blev i løbet af årene en stor virksomhed, der producerede tusindvis af fartøjer af forskellig størrelse og typer.
Fabrikationen bestod af fartøjer af træ af forskellig art. Man lavede fiskekuttere, rojoller, Dragebåde, racerbåde lavet af mahogni og patruljebåde til Toldvæsenet. Desuden var der en større produktion af årer og mastebøjler.
Grundlæggerens to sønner gik ind i virksomheden. Aksel drev den videre efter faderens død, mens den anden søn, Eyvind, startede et nyt værft, der producerede plasticjoller og -både.
Da det gik allerbedst for værftet havde man 70-80 ansatte, mens plasticbådeværftet havde 20-30 ansatte.
Begge virksomheder lukkede omkring 1980.
I dag ligger boligbyggeriet Vesterrøn på arealet hvor det gamle bådeværft lå.
Arrangementet afvikles i Egense Forsamlingshus, Skovsbovej 338 på første sal. Det er mellem 10 og 14.