Velkommen til artikelbasen

Her finder du stort set alt, hvad der er godt at vide om klassiske lystbåde

Artikelsamlingen er en række tekster, som er samlet gennem foreningens lange historie. Der er artkler indenfor en lang række emner og i menuen til venstre, kan du komme lidt nærmere det emne, som du interesserer dig for.

Tidligere artikler ligger primært som PDF og er sakset fra DFÆLs medlemsblad.

Artikelbasen er under opbygning, efter at foreningen fik ny hjemmeside i starten af 2021.

Svendborg og Laboe 2006

Desværre havde vi ikke mulighed for at deltage i årets sommerstævne med Joane, men vi ville ikke snydes for at mødes med andre, der deler vores interesse for gamle klassiske både. Derfor blev årets sommertur lagt forbi Svendborg og Laboe. Undervejs havde vi mange fine oplevelser, og skulle jeres vej falde forbi Svendborg eller Laboe kan vi kun anbefale det, især hvis lysten er til at sejle kapsejlads.
Marie & Ove Juhl, Nordisk Krydser Joane.

Svendborg Classic Regatta 2006
I år havde ca. 45 både fundet vej til Svendborg Classic Regatta, som bortset fra en enkelt byge var begunstiget med et flot Augustvejr, skulle vi klage over noget, var det, at der til tider var for lidt vind til kapsejladsen, men så blev der bare så meget mere tid til at nyde de smukke både på vandet.
Igen i år var der arrangeret turregatta for dem, der ikke sejlede kapsejlads. Om fredagen sejlede de, der deltog i turregattaen med RIP-båd til Strynø, hvor der blev sejlet matchrace i Smakkejoller. På vejen til Strynø blev der også tid til at nyde de mange smukke klassiske både, der lå og drev rundt og ventede på vinden. Samme dag var der pålidelighedssejlads for motorbådene. Lørdag tog motorbådsentusiasterne sammen med turregattaen ud til et flot arrangement på Kogtved Søfartsskole, som nogle sagde, blev de nærmest behandlet som kongelige…
Toldkrydseren Viking pyntede som sædvanligt som dommerbåd. Både fredag og lørdag blev der sejlet 2 sejladser på op og nedbane, alle i let og springende vind. Lørdag afsluttede med en distancekapsejlads ind gennem Svendborgsund, det blev en flot sejlads, hvor det var muligt at sejle med spiler, vi havde selv en tæt kamp lige til stregen med den anden Nordiske Krydser, Juvel. Resultaterne kan ses på Svendborg Classic Regattas hjemmeside.
Som altid var der et par gode aftener i Maritimt Center. Årets båd 2006 blev den irske båd: Peggy Bawn, en gaffelrigget kutter, ejet af Hal Sisk, Irland.
Hjemmeside for Svendborg Classic Regatta www.classicregatta.dk/

Klassiker Regatten Laboe
Efter en fin tur over Østersøen fra Marstal ankom vi til Laboe torsdag eftermiddag. På vejen over havde vi det meste af tiden fulgtes med Peggy Bawn, der også skulle deltage i Laboe. Havnen var endnu næsten tom, og vi lagde os ved siden af Kuck-Kuck, en Abeking & Rasmussen-kutter ejet af Lars Møller, Nakskov. Den og Spidsgatteren Saga var sammen med os det danske islæt i regattaen. Laboe er et stort feriested, og vi lå i den lille, hyggelige, gamle havn.
Selvom det er lidt sørgeligt at se danske både solgt til udlandet, er det også dejligt at se, at de er kommet i gode hænder hos folk, der vil passe på bådene i mange år endnu. Vi mødte familien Roberts, der har købt Nordisk Krydser, Kornia VI, et par flinke, unge mennesker, samt spidsgatteren Astral ejet af Jens Burmester. Claus Bosse, der deltog med sin smukke 15m2 Jollekrydser, Leichte Brise 3 fortalte, at han havde købt Spidsgatteren Bumm.
Hvis Joane kunne tænke, tror vi, hun nød at ligge i Laboe, for havnen har været hjemhavn for Joane i starten af tresserne. Vi syntes, at Joane skulle nyde havnen lidt mere og valgte derfor ikke at deltage i fredagens 2 sejladser på op og ned baner. I stedet nød vi solen og mylderet på kajen af de mange tilskuere. Det var meget stemningsfuldt, da deltagerne fra kapsejladsen kom ind og en pige gik på kajen og spillede saxofon. Om aftenen var der lysbilled-show fra dagens sejladser og FKY´s restaureringspris, en tekande, blev uddelt, igen var det Peggy Bawn, der modtog denne, bagefter var der festmiddag i teltet.
Lørdag deltog vi i distancesejlads i Kieler-fjorden med ca. 80 deltagere. Overalt i fjorden er der bare både og kapsejladser, lige fra små joller til træning i Americas Cup-både , det kan til tider også være spændende med de mange store fragtskibe, der er på vej ud og ind til Kieler-kanalen.
Om aften var der et orgie af præmier, og det myldrede med deltagere, vi havde uheldigvis placeret os bagerst i teltet, så det var umuligt at høre, hvad der blev sagt, måske også lidt fordi alt foregik på tysk.
På hjemturen viste Østersøen sig fra sin bedste side, og vi hyggede os med de mange gode oplevelser fra turen rundt om Langeland med et par afstikkere til Svendborg og Laboe.