Velkommen til artikelbasen
Her finder du stort set alt, hvad der er godt at vide om klassiske lystbåde
Artikelsamlingen er en række tekster, som er samlet gennem foreningens lange historie. Der er artkler indenfor en lang række emner og i menuen til venstre, kan du komme lidt nærmere det emne, som du interesserer dig for.
Tidligere artikler ligger primært som PDF og er sakset fra DFÆLs medlemsblad.
Artikelbasen er under opbygning, efter at foreningen fik ny hjemmeside i starten af 2021.
Carita loggen
Curt gav ved overdragelsen er lille mundtlig forklaring, og på senere opfordring om at få den på skrift, så den kunne bevares som et sammenrullet dokument til opbevaring i loggens indre, fik vi 2. december 2009 følgende af Curt:
"Jeg skriver gerne en lille anekdotisk, men sandfærdig beretning om loggens forvandling fra grim lampe til smukt trofæ.
Lampen fik jeg foræret af en kær konsulent kollega, som er barnefødt og bosat på Fanø.
Hendes far var i øvrigt skipper og druknede på en tur til Færøerne. Men det er en anden historie.
Eva Djurhuus, som hun hedder, fandt lampen blandt noget andet skrammel i dødsboet fra et gammelt skipperhjem på øen. Hun må ha syntes, at den lignede noget, jeg kunne holde af !!
Min kære nevø, Sune, som bor i Vejle, og har eget værksted til sliigt, tog lampen under kærlig behandling, og fik monstret ført tilbage til sin første inkarnation som log. Derfra har den pyntet i min vindueskarm lige foran næsen på mig, herfra hvor jeg lige nu sidder og skriver. Udsigten byder i øvrigt på sol over Lunkebugten i dag. Op til stævnet i Stege 2009 fik jeg talt med Ove-formand om at bruge den som en præmie, og efter Oves accept blev den afleveret hos gravør Charlie Krøiss inde i Svendborg. Charlie har således stået for monteringen på fod og indgraveringen, ligesom det også var ham der i samme forbindelse forestod indgraveringen på harpunloggen, som jeg og Carita jo havde æren af at få til låns efter stævnet i Assens 2008.
Charlie havde faktisk indbrud i butikken, mens både den ene og den anden log befandt sig der, men af en eller anden lyksagelig grund, så har tyvene ikke haft sans for de egentlige værdier. De havde såmen blot brækket en lille pengekasse op, og stjålet byttepenge til en værdi af 75 kr. eller så.
Se, Jørgen, den historie turde jeg jo ikke fortælle i Stege, for det kunne nok ha' givet sved på panden på en hvilken som helst ansvarlig bestyrelse. Harpunloggen og den flot lakerede kasse, skænket af "Viffert", er jo noget nær at sammenligne med danefæ i vores forening. Så pu-ha, men det endte altså lykkeligt.
Som jeg husker det, Jørgen, så er der indgraveret et navn på loggens vinger, som - tror jeg -henviser til den skonnert, hvor loggen oprindelig har været anvendt. Jeg fik det aldrig tjekket, men i skibsregistret og måske på Google kan man altså søge på navnet, og finde ud af skibets historie (byggeår, historie osv.)."
Så vidt Curts beretning. Her er, hvad der er indgraveret
Et anker og derunder "T. W." og i linje herunder "HERUB" - det står på alle 4 vinger, men ret utydeligt.
Den er præget af mange ganges pudsning og andet slid.
Men mon ikke, der har stået "CHERUB"?
Dels giver det lidt mere mening, og dels ville ordet stå symmetrisk placeret.
Søgning på nettet efter skibsnavnet gav intet resultat.
SIDSTE:
Navnet er ikke et skib, men en producent af grej! - og tilsvarende lampe-antikvitet er fundet udbudt på nettet.
Og på Danmarks Museum for Lystsejlads befinder der sig en harpunlog (af andet fabrikat) og kabel.
Samt et tælleur, der bl. a. på urskiven bærer betegnelsen "Cherub" - så det er ganske vist: det er en producent.