Velkommen til artikelbasen

Her finder du stort set alt, hvad der er godt at vide om klassiske lystbåde

Artikelsamlingen er en række tekster, som er samlet gennem foreningens lange historie. Der er artkler indenfor en lang række emner og i menuen til venstre, kan du komme lidt nærmere det emne, som du interesserer dig for.

Tidligere artikler ligger primært som PDF og er sakset fra DFÆLs medlemsblad.

Artikelbasen er under opbygning, efter at foreningen fik ny hjemmeside i starten af 2021.

Bejdse, opskrift og brug

Med naturpigment holder farven på mahognien ca. 20 år.

Bejdser man med naturpigment, skulle farven på mahognien holder ca. 20 år, uden at solen bleger den. Jeg har beviser for, at den foreløbig holder i hvert fald 10 år

Jeg har nu, 1 år efter at jeg begyndte at bruge naturpigmentbejdse, prøvet at slibe i bund de steder hvor lakken har fået nogle slag, hvorefter jeg har bejdset på det bare træ igen, og der er ingen farveforskel.

Man køber 1 dåse rå sienna (okker farvet) og 1 dåse brændt sienna (mørkebrun), og blander dem i et forhold, indtil man opnår den farve, man ønsker. Jeg vil anbefale at tage 1 sylteglas, blande 100 gram rå sienna og 150 gram brændt sienna sammen med 0,75 liter fransk terpentin. Det er en god ide at hælde 1 til 2 deciliter lak i blandingen, så bejdsen har lidt bindemiddel, for hvis den bare får lov at tørre uden lak, bliver den til pulver igen.

Med den mængde, man får ud af denne blanding, har man bejdse til resten af bådens levetid. Hvis man bare lader være at blande noget i hen ad vejen, har man bådens "farve" og vil altid kunne reparere de stød og skader lakken får igennem tiden og opnå nøjagtig den samme nuance igen.

Den nuance, man opnår med denne blanding, har jeg kontrolleret op mod en gammel Olympiajolle, der er bygget af god gammeldags cuba eller hondurasmahogni og jeg tror ikke, man kan komme meget nærmere farven.

Naturfarvepigmentpulveret fås hos:
Københavns Farvehandel
Badstuestræde 9, 1209
Tlf.: 33 11 16 81

God fornøjelse
Jens Poulsen

PS, 8/4 2019 af Jørgen Heidemann:
Hjemmeside for Københavns Farvehandel melder firmaet ophørt og henviser til
Decor Farver,
Vendersgade 5
1363 København K
Tlf. 3313 9911
Hjemmeside www.decorfarver.dk
Opskriftens ”Rå Sienna” svaer til Decor Farvers ”Siena Natur”