Aabenraa Sejl Club fylder 100 år!

Af Bjarne Jensen, ASC

I weekenden omkring den 12. -14. august inviterer Aabenraa Sejl Club til jubilæum. Samtidig afholdes den lettere forsinkede 100-års fødselsdag for skærgårdskrydseren Najaden, som netop har gennemgået en omfattende renovering.

Der er lagt op til et brag af en fest med fuldt program over tre dage, når Aabenraa Sejl Club slår dørene op i dagene fra fredag den 12. august til søndag den 14. august.

Ældre lystbåde i Danmark og Nordtyskland er inviteret med til festen. I Danmark hovedsagligt gennem DFÆL og i Tyskland via foreningen Klassische Yachten Flensburg.

De deltagende både forventes at ankomme fredag og har gratis liggeplads, el, bad osv. alle tre dage.

Fælles spisning fredag aften med gratis mad og musik.

Lørdag er der kapsejlads blandt ældre lystfartøjer, en slags politisk matchrace i nye både, borgmester mod viceborgmester hver med sin politisk udvalgt besætning, og kapsejlads med fjernstyrede model-sejlbåde, kapsejlads med IT-sejlads-Esport og muligvis redningsøvelse med redningsbåde og helikopter.

Der vil være offentlig gratis adgang til festområdet.

Najaden 1921-2021

Najaden er en 12,5 m lang skærgårdskrydser tegnet af den daværende konge på kapsejlbanerne Chr.- Enevold Hansen, og bygget i Århus 1920-21 til malermester Rygaard. Ved dåben fik den navnet Dia.

Najaden kom i 1923 til Sønderborg og blev omdøbt til Najaden, 1944 til Kolding, 1952 tilbage til Sønderborg, i 1956 til Aabenraa, hvor den siden har været hjemmehørende i Aabenraa Sejl Club.

Najaden står nu gennemrenoveret fra køl til mastetop og installeret med ny el-motor. Ingen prutten, ingen røg, ingen støj.

Najaden er den ældste lystbåd i Aabenraa og er den som har været hjemmehørende i klubben i længst tid.

Aabenraa Sejl Club 1922-2022

Klubben blev stiftet den 12. august 1922 af en kreds af Aabenraa-borgere og startede med 72 medlemmer og 29 både.

Før 1920 eksisterede der en sejlklub i Aabenraa som lå stille under verdenskrigen og kom aldrig i gang igen.

Før genforeningen i 1920 var Aabenraa tysk og Sønderjylland, Nordschleswig og Sydschleswig, har altid været præget af dansk og tysk kultur.

I Aabenraa er der således tysk bibliotek, gymnasium, skole og børnehave. Og der er en tysk og en dansk roklub. Men altid fælles sejlclub som har rummet og rummer begge kulturer. Formanden i Aabenraa Sejl Club, som vælges direkte på generalforsamlingen, har således i flere perioder tilhørt det tyske mindretal.

I 1977 stiftedes yderligere en sejlclub, Aabenraa Båd Club, ABC, hvis havn er sammenhængende med Aabenraa Sejl Club’s havn og med fælles indsejling.

Deltag i festen!

Ønsker du at deltage i arrangementet i Aabenraa med fartøj, beder klubben om at du udfylder en tilmeldingsblanket. Der findes også et foreløbigt program.

Tilmedlingsfrist med fartøj er 1. juli

» Tilmeldingsblanket ...

» Foreløbigt program ...

Tilmeldingen sendes på e-mail til Bjarne Jensen (bj@a3a.dk) som også besvarer spørgsmål.