Ikke logget ind                  
 


DFÆL
Bådregister
Lokale aktiviteter
DFÆL-Forlag
Indmeldelse
Kontakt
Frihavne
Forsikringsaftale
Jobbørs
Sommerstævner
Æresbevisninger
Vurdering
Bladet
Ny National længde
Billeder
Artikelsamling
Links
Presse

 
 

Velkommen til DFÆLs forum, ordret er frit, søger du oplysninger om din båd, tips til vedligeholdelsen, eller søger du nogle at køre sammen med til Åben båd, så prøv forummet.
For at anvende forummet, skal du anvende den e-mail adresse, som du er registreret med hos DFÆL.
Både til salg henvises til annoncer.

<< OVERSIGT
 råd i bunden af masten
Indlæg
Gijsbert Frans Dirks
30. apr. 2017  Kl. 13:22
Jeg har fundet lidt gammel råd i min mastebund der jeg tog beslaget af. Det ser ud som det har været der i nogle år (jeg købte båden i fjor). Der er tørt og træet føles hård og ikke decideret svækket, men der mangler noget. Og det gør at der kommer vand ind i endetræet igennem skrue hullerne i beslaget Og nogle af limninger i masten er gået op i de nederste 10-20cm, måske på grund af det indtrængende vand.
Jeg er ikke sikker på hilken slags fyretræ masten er lavet af.

Er der nogen der kan anbefale en femgangsmåde at udluse det manglende stykke træ, og hvordan man skal få lim ind i den gamle limning, uden at ødelæggede øvrige for det meste fine 12 meter mast.

Der ligger billeder her på føgende link:
https://1drv.ms/f/s!AlNDfcX5AJOlgZ0a9tj4LLsT8Fkltw

Det hvide snavs på billederne er en slags gummirest som ligge ind i masten det ikke skimmel, men jeg kan mærke at der ligger en lille flække bagved.

båden er Taja (http://defaele.dk/boat_reg_edit.php?retur=boat_reg&b_id=33737&s=bName&p=1&dir=ASC&seek=taja)
Ole Ingvor Olsen
01. maj. 2017  Kl. 19:56
Prøver igen - første gang gik beskeden åbenbart tabt. - Tillykke med Taja, det er et fint skib du har fået. Du må nok lave en midlertidig reparation for i år, fordi Taja skal i vandet NU - den må ikke tørre ind. Lim en "prop" i bastebunden (med hul til kablerne forstås) lim med 3M Marinebedding 5200. Skær en lille smule af det skadede træ af, behandel med Boracol eller Gori 22-7, og lim en splint i. Det holder nok sæsonen over hvis du sejler fornuftigt. Næste vinter må du skarre en laske i hver side af den hule mast. Du kan bruge en fin slank gran eller silverspruce, og epoxylim, men masteroden skal indenfor i 15-17 graders varme. Du får aldrig lim ind i den hårfine revne som dan gamle limning er.
Gijsbert Frans Dirks
02. maj. 2017  Kl. 09:32
Hej Ole,
Tak for det. Taja, er kommet godt i vandet allerede den 17.4.
Det rustfri beslag til bunden af masten monteres sådan at det har fat i både inder og ydersiden af masten. Som sådan holder det maste foden sammen i beslaget.
Skal proppen limes ind lige over der hvor beslaget sidder, og ved er funktionen af proppen ?
Ole Ingvor Olsen
02. maj. 2017  Kl. 17:04
Hej! Hvis beslaget er egnet til det - altså både har fat i inder- og ydersiden af masten, kan du måske undvære proppen, som jeg bare havde tænkt som "trykfordeler" for en lidt mør træende. Prøv at tænke beslaget monteret i gummilim eller tilsvarende (3M Marinebedding 5200 f. eks). Hvis trykket fra træet kan overføres godt og jævnt til masteskoen, så går det nok en sæson mere - så dårlig så masten heller ikke ud på billederne.
Gijsbert Frans Dirks
02. maj. 2017  Kl. 19:39
Hej Ole,
Tak, nu kan jeg forstå dit forslag. Jeg tænker at, som du har forslået, at jeg behandler med lidt boracol og limer en splint i det dårlige stykke, og bruger en marine bedding til samling af mast og beslag.
Udover det vil bore to små huler ind til den løsne limning og vil komme med en kanyle lidt epoxy ind som forhåbentlig med kapillær kraft vil fordele sig sådan at masten ikke suger for mig regnvand ind i limningen i resten af sæsonen. Og så må jeg læse op til og øve mig i at hvordan men skærer en laske ind i næste vinter. :)
Ole Ingvor Olsen
02. maj. 2017  Kl. 22:14
Jeps ! det er sådan jeg mener du klarer den bedst.
Hvor i landet er Taja endt?
Gijsbert Frans Dirks
03. maj. 2017  Kl. 10:12
Hej Ole,
Taja ligger i Svaneknoppen ved Spejdertroppen Gry.
Jeg har allerede haft et godt sæson med hende hvor vi kom til at sejle til Limfjorden. Det var en smuk tur.

<< OVERSIGT

Tilføj indlæg
Navn:
E-mail:
Emne:
Tekst: