Ikke logget ind                  
 


DFÆL
Bådregister
Lokale aktiviteter
DFÆL-Forlag
Indmeldelse
Kontakt
Frihavne
Forsikringsaftale
Jobbørs
Sommerstævner
Æresbevisninger
Vurdering
Bladet
Ny National længde
Billeder
Artikelsamling
Links
Presse

 
 

Velkommen til DFÆLs forum, ordret er frit, søger du oplysninger om din båd, tips til vedligeholdelsen, eller søger du nogle at køre sammen med til Åben båd, så prøv forummet.
For at anvende forummet, skal du anvende den e-mail adresse, som du er registreret med hos DFÆL.
Både til salg henvises til annoncer.

<< OVERSIGT
 Skift af bundstok
Indlæg
William Krogh
09. jan. 2017  Kl. 22:01
Bagerste bundstok i min Folkebåd er ramt af råd og skal skiftes. Kan jeg selv skifte den, og hvor findes evt. oplysninger om hvordan jeg gør?
Ole I. OLsen
11. jan. 2017  Kl. 13:23
Hej ! I princippet er det enkelt nok. Du skraber/sliber/brænder bundmalingen af udvendigt omkring bundstokkens placering. Nu kan du se skruerne som er sat i mellem klædning og bundstokken. Måske er det messing - i så fald knækker de sikkert når du forsøger at skrue dem ud. Er du heldig er det bronze, og så skruer du dem bare ud med et borsving og en skruetrækkerklinge. Husk at gem dem.
Så løsner du bolten gennem bundstokken. Nu er bundstokken "lige" til at tage lodret op, men vær forberedt på lidt koben-arbejde, kiler eller en regulær brækstang. Hvis bolten er i god stand kan den bare genbruges, men sådan er det nok ikke. Så må roret af og bolten ud og erstattes med en ny (rustfri). Vær forsigtig med at skade den gamle bundstok, for den skal være model for den nye. Du kan sagtens skære en ny bundstok ud med en alm. stiksav, selv om en båndsav er bedre og hurtigere. Prøvetilpas bundstokken af flere gange, og monter den til sidst i 3M-Marinebedding 5200. Spænd bolten og genmonter skruerne - så er den klaret. Glimrende vinterarbejde.
Hilsen
Ole
Stig Ekblom
15. jan. 2017  Kl. 18:59
Og vær ikke bange. Det er faktisk ret enkelt - også for en ikke-bådbygger som jeg. Jeg har selv skiftet den samme på min gamle folkebåd for 29 år siden...
Stig Ekblom
15. jan. 2017  Kl. 19:07
Det er utroligt nemt at tilpasse bundstokke ved hjælp at en vinkelsliber med skrubskive på. Du kan simpelthen sidde oppe i båden og prøve bundstokkens pasning, tage den op og slibe den til direkte, og så ned og prøve og slibe lidt mere.
Jeg bruger kornstørrelse 40 på skrubskiven - så sker der virkelig noget! (skrubskiven er en stiv sandpapirsskive, som er spændt på en gummiskive. Kan feks. købes for en billig penge hos Harald Nyborg (http://www.harald-nyborg.dk/p2008/sonnenflex-gummiskive-115mm og http://www.harald-nyborg.dk/p2007/smergelskive-4-1-2-10-stk)
Stig Ekblom
15. jan. 2017  Kl. 19:09
Det passer på en vinkelsliber - lige fra en med 115 mm skive - og sådan en skive kan bruges til utroligt meget, der har med båd at gøre....
Ole Ingvor Olsen
04. mar. 2017  Kl. 16:29
Hej - og hvordan gik det ? Fik du den gamle ud uden at splitte hele havnepladsen ad, og hvor mange blå mærker og rifter på hænderne kunne du nøjes med?
William Krogh
15. mar. 2017  Kl. 13:35
Status er, at de to bagerste bundstokke er kommet ud efter lidt møje og besvær, desværre i småstykker. Næste trin er rengøring og lakering af kølsvin og omegn. Lave skabeloner til nye bundstokke. Save, tilpasse og lakere de nye bundstokke. Og til sidst montere dem. Det kan ikke gå galt :)
William Krogh
22. mar. 2017  Kl. 11:26
Skal bundstokkene ikke saves af massive egeplader? Har talt med flere tømmerhandler, og det er vist umuligt at få egeplader i 70x70x4 cm – hvad gør jeg så?
Ole Ingvor Olsen
22. mar. 2017  Kl. 11:39
Hej ! Det var lidt derfor at jag sagde at det var godt vinterarbejde. Der er naturligvis mulighed for at lime egetømmer sammen - 40 x 100 mm burde være til at skaffe, og lim med West System Epoxy. Alternativt, så henvend dig til en bådebygger. Han har nok ikke 70 cm bred planke på lager, men to stk. a ca. 35 cm kan også bruges. (det er næppe den bagerste der er så stor), så limen slipper du ikke for. Hvis det "kun " er to stykker, kan du godt lime dem sammen med 3M Marinebedding - den skal du jo bruge alligevel.
Ole Ingvor Olsen
22. mar. 2017  Kl. 11:40
Og jeg glemte måske at skrive at du skal have kernetræ - ikke splint, der bare rådner i ekspresfart.

<< OVERSIGT

Tilføj indlæg
Navn:
E-mail:
Emne:
Tekst: